Ke Arah Politik Baru Demi Masa Depan Bangsa dan Tanah Air

8 Mac 2008 akan menjadi satu sejarah lagi bagi seluruh rakyat Malaysia apabila semua warga keluar menunaikan tanggungjawab mereka untuk memilih kerajaan bagi lima tahun akan datang. Walau apa pun dasar dan matlamat yang hendak dilaksanaka yang penting adalah masa depan rakyat dan bangsa Malaysia yang harus menjadi keutamaan untuk dijunjung. Bagi parti politik yang akan memulakan perang pilihanraya sepanjang 13 hari akan datang, haruslah lebih bertanggungjawab dalam seluruh janji dan harapan yang ditabur kepada rakyat Malaysia.

Daripada pelbagai manifesto dan harapan pilihanraya , semua pemimpin parti politik tidak harus memandang pilihanraya hanya sekadar untuk menang tetapi tidak mempunyai matlamat untuk rakyat bawahan yang sememangnya harus diambil peduli. Dasar dan panduan dalam melaksanakan pilihanraya harus dipatuhi oleh semua pihak. Dan apa yang lebih penting adalah sikap bertanggungjawab semua pihak dalam melaksanakan misi dan matlamat pilihanraya bagi meneruskan pembangunan negara demi masa depan yang lebih sejahtera.

Kepada bakal pemimpin politik masa akan datang, harus lah lebih sedar akan tanggungjawab anda. Bagi khusus untuk umat Islam, kepimpinan adalah amanah Allah swt. Ia bukan satu kebanggaan yang hendak dibina dan dijaja. Memang kita dibenar untuk menawar diri dalam kepimpinan sebagaimana dalam sejarah Islam, Nabi Yusof menawar diri menjadi menteri dalam kerajaan pada zamannya. Tetapi kita harus sedar bahawa menawar diri bertanding tidaklah semudah itu. Kita harus melihat diri kita, akhlak dan sahsiah kita, nilai contoh kepada umat dan negara disamping kemampuan kita untuk membantu rakyat bawahan, menggagaskan dasar ekonomi dan politik serta sosial dan mampu membangunkan masa depan negara. Harapan yang kita bawa untuk rakyat dan ummah tidak harus dikesamping kan walau sedikit tatkala kemenangan yang akan kita kecapi selepas ini.

Harapan kita bersama, janganlah pilihanraya ini menjadi medan memupuk perasaan benci membenci sesama kita walau daripada pelbagai parti politik dan pemahaman. Masing-masing mempunyai agenda yang hendak dibawa untuk negara. Oleh yang demikian kekuatan dalam melaksanakan kemakmuran negara, mematuhi peraturan dan mengelak sebarang penipuan, kezaliman dan penindasan harus diketepi dalam proses demokrasi dalam negara.

Selamat melaksana tanggungjawab kepada negara.

Hasri Harun
Timbalan Presiden
MISG-ABIM UK & Eire

No comments: