PRI 2008 Berjaya

MISG ABIM UK-Eire telah berjaya menganjurkan Program Rekreasi Ilmu 2008 pada tahun ini dengan bertemakan Perteguh Tekad Pertingkat Amal. Program 3 hari 2 malam tersebut telah mendapat sambutan yang baik daripada pimpinan dan ahli-ahli serta warga baru bersama-sama menjayakannya. Seramai 40 peserta mendaftarkan diri sepanjang program tersebut. Para peserta daripada komuniti Hull, New Castle, Birmingham, Lancaster turut serta dalam program tersebut.

Pihak Jawatankuasa juga berasa amat bertuah kerana program ini telah dirasmikan oleh Pengarah Jabatan Penuntut Pelajar Malaysia di London, YBhg En. Ahmad Nazri Sulaiman. Dalam ucapannya beliau menasihatkan peserta agar menjayakan program seumpama ini bagi mengukuhkan lagi persaudaraan sesama pelajar yang berada diluar Negara disamping mempertingkat ilmu dalam semua bidang kehidupan. Dalam ucapan perasmian nya juga beliau mengajak peserta merenung akan sejarah perjuangan para ilmuan yang tersohor bagaimana mereka membangunkan generasi muda. Oleh sebab itu program-program bersifat keilmuan ini amat wajar dilakukan sebagai mengisi matlamat pendidikan yang lebih besar.
PRI 2008 kali ini juga selain daripada kuliah dan aktiviti kekeluargaan, peserta juga dihidangkan dengan Ceramah Maulidur Rasul yang disampaikan oleh Prof Madya Hj Shaharuddin Badaruddin, Pensyarah Kanan, Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polisi, Uitm Shah Alam. Selain daripada input tentang Penjuangan Baginda Nabi saw sebagai pemimpin Negara, para peserta juga telah dapat berkongsi dengan penceramah tentang hal-hal semasa berkaitan dengan Lanskap baru siasah Malaysia sejak Pilihan raya Umum 12 baru-baru ini. Sebagai pakar dalam bidang Sains Politik analisa tentang masa depan umat Islam dan melayu juga telah disentuh.

Aktiviti sebelah petang cukup menarik dengan Aktiviti Sukan dimana peserta telah terlibat dalam acara menembak dan memanah. Beberapa jurulatih kem tersebut telah memberi taklimat dan cara-cara permainan tersebut. Pada sebelah malam , para peserta dijamu dengan ceramah oleh Sheikh Nasir, Imam Masjid Grimsby., satu-satunya masjid yang terdapat di sekitar Grimsby ini.

Dengan terlaksananya program diharap, ianya memberi manfaat kepada semua peserta yang hadir. Bagi pihak AJK penganjur kita mengucap terima kasih atas kerjasama semua pihak yang menjayakan program pada kali ini. Kita bertemu dalam PRI 2009 NANTI...


Sila lawati album gambar MISG-ABIM UK & Eire untuk paparan gambar selanjutnya.

No comments: